gyulaierkelkorus.hu

Magunkról

2003 óta Perlaki Attila irányítása alatt működik a kórus. A karnagy már ebben az évben nagy feladat elé állított minket. A Karácsonyi koncert hagyományát felélesztve Vivaldi: Glória című művét adtuk elő nagy sikerrel. Ez a következő évekre kellő lendületet adott a nagyobb lélegzetű kórusművek megtanulásához. Így szerepelhetett a kórusunk későbbi repertoárjában J. S. Bach: János passiójának záró kórus és Coralja, Mendelssohn: Hymne… című oratórikus műve, Bárdos Lajos: Missa tertia és Koloss István Apor Vilmos tiszteletére írt miséje. Ez utóbbi mű a belvárosi Nádi Boldogasszony templom harangszentelésén hangzott el. 2004-ben került sor a kórus első svájci útjára, mely Áchim Erzsébet orgonaművésznő ottani kapcsolatai révén válhatott valóra. Ez a turné tartós baráti, és zenei kapcsolatot indított el. Kiváló karnagyot és embert ismertünk meg a guggisbergi kórusvezető, Johannes Josi személyében.

A 2005-ös év nagy fontosságú eseménnyel zárult. Egy prágai kórusfesztiválon  nemzetközi szakmai zsűri előtt ezüst minősítést szereztünk.

2006-tól a kórus számos hazai koncerten bizonyítottuk, hogy egyre magasabb művészi követelménynek is képesek vagyunk megfelelni. Ezek közül néhány a teljesség igénye nélkül:

  • Belvárosi Nádi Boldogasszony templomban ősbemutató Neszlényi Pfeiffer Judit: Cantata in memoriam 1956 (2006) Erre az eseményre a szerző is haza látogatott Amerikából.

  • Református templomi koncert: Södermann: Ünnepi mise (2007)

  • Belvárosi Nádi Boldogasszony templomi koncert Koloss István: Mise Boldog Apor Vilmos emlékére: (2007)

  • Kodály Zoltán emlékkoncert belvárosi Nádi Boldogasszony templomban (2007)

  • Közös templomi koncert a világhírű Muzsikás együttessel (2008)

  • II. Erkel Sándor Kórusfesztiválon való megmérettetés (2009) Itt Különdíjban részesültünk.

  • Ősbemutató a zeneiskola dísztermében, ahol ismét egy Neszlényi Pfeiffer Judit művet adtük elő, melyet a zeneszerző Arany János, Rege a csodaszarvasról szövegére alkotott meg. (2010)


Az Erkel bicentenárium alkalmából több ízben, több helyszínen énekeltünk Erkel műveket. Egyik kiemelkedő rendezvénye volt az emlékévnek az Erkel Kórusok Találkozója Gyulán, a Zene Világnapján.

A felsorolt művek színvonalas előadása segített bennünket a továbblépésre, hogy minőségileg még magasabb kihívásoknak próbáljunk eleget tenni. Somogyi Tóth Dániel karmester felkérésére négy év alatt több alkalommal adtunk közös koncertet a Békés megyei Szimfonikus Zenekarral és a Debreceni Kodály Kórussal. Ennek az együttműködésnek eredményeként születhettek meg olyan nagy sikerű, monumentális koncertek, melyeken Händel: Messiás,(2007) Vivaldi:Glória,(2008) Beethoven: IX. szimfónia,(2009) Orff: Carmina Burana (2010) című művek csendültek fel. Ez utóbbit három alkalommal a békéscsabai reptér hangárjában adtuk elő nagy visszhangot kiváltó sikerrel, egy-egy alkalommal pedig Kunszentmiklóson és a kapolcsi Művészetek Völgyében hallhatta a közönség.

Külföldi utak is szép számban szerepeltek a kórus életében. A svájci kapcsolat még három alkalommal (2005, 2007, 2009) adott lehetőséget felejthetetlen koncertekre, és a baráti kapcsolatok ápolására.

Erdélyben többször jártunk. Nagy élményt jelentett számukra a Szentegyházasfaluban működő száztagú gyermekkórus és zenekar megismerése. Vezetőjükkel Haáz Sándorral, - aki felbecsülhetetlen értéket teremtett karnagyi és pedagógusi tevékenységével - jó hangulatú beszélgetések, közös együtt zenélések alakultak ki. Vendégszeretetüket akkor viszonozhatta a kórus, amikor Gyulán járt a három buszt kitöltő gyermekcsapat. 

2009-ben újabb nemzetközi fesztiválra neveztünk. A Garda-tónál kotta nélkül énekeltük végig műsorunkat.
2013-ban a Békés Megyei Önkormányzat közgyűlése a "Békés megyéért" kitüntetést adományozta a kórusnak. 

2010 óta immár hagyományt teremtve a Békéscsabai Tavaszi Fesztiválon közösen szerepelünk a Békéscsabai Bartók Béla Vegyeskarral.
2015-től meghallgatva a közönség kérését és igényét nyitottunk a könnyedebb, de egyáltalán nem könnyű műfaj felé is. A műsorszámok válogatásánál szem előtt tartottuk az igényes zenei anyagot. Így került a kórus repertoárjába számos ismert filmzene és musical- részlet igazi nagy zeneszerzőktől, mint Ennio Morricone: Volt egyszer egy Vadnyugat, illetve Andrew Lloyd Webber: Az operaház Fantomja, az Evita, a Macskák, a Jézus Krisztus szupersztár, vagy Leonard Bernstein: West Side Story című művekből tanultunk meg részleteket.
2017-ben Orff: Carmina Burana első, „Tavasz” részének két zongorára írt változatát énekeltük.
Ez a sorozat folytatódik újabb művekkel gazdagítva.
2017 őszén láttuk vendégül a Budapesti Prelude Kórust Kabdebó Sándor Vezetésével. Közös jótékonysági koncertünkkel a gyulai Koraszülött Mentő Alapítványt sikerült 160 ezer Ft adománnyal támogatni.
Mindig különleges feladatnak érezzük, amikor a névadónk műveit énekelhetjük. Egy ilyen izgalmas feladat volt 2017 október 21 –én Budapesten az avilai Nagy Szent Teréz templomban tartott hangverseny, ahol az István király kórussal közösen Erkel Ferenc: Magyar Cantate című művét, és Liszt Ferenc Koronázási miséjét adtuk elő Somogyvár Ákos vezényletével.

 A megemlített fellépéseken túl a mai napig is számtalan városi rendezvényen, különböző színhelyeken igyekeszünk színesíteni, ünnepélyesebbé tenni Gyula város kulturális eseményeit és hivatalos rendezvényeit.


Minden előadás mögött heti két próba állt, mely két - két óra elfoglaltságot jelent. Emellett alkalmanként nyári táborokat is szervezünk maguknak, melyek a szakmai felkészülést szolgálják a nagyobb megmérettetések előtt. A szakmai felkészülés másik formája az olyan zenei kurzus szervezése, melyre jeles karnagyot kér fel a kórus vezetője. Így dolgoztunk együtt Kertész Attila, Gyuláról elszármazott zenei szakemberrel, Berkesi Sándorral, a Debreceni Kántus karnagyával, illetve Dr. Cseri Zsófiával aki 2015-ben a Gyulai Református templom új elektromos orgonabemutató ünnepségére készítette fel a kórust. 

Az énekkar sikereit nagyban meghatározta, hogy két kiváló művész -Áchim Erzsébet orgonaművész és Nátor Éva zongora művésztanár- segítették munkánkat a művek betanulásában és előadásában.
Jelenlegi állandó zongorakísérőnk Gál Csaba, aki a próbákon és koncertjeinken segít bennünket a tanulásban, illetve a koncerteken. 

A sok siker mellett voltak szomorú események is a kórus életében. Az elmúlt  években több kórustársat is elveszítettünk, 2010-ben - előző karnagyuktól - Rázga Józseftől, majd 2016-ban Egysületünk első elnökétől Dr. Petróczky Istvántól vettünk végső búcsút.


Az Erkel Ferenc Vegyeskar nevet megőrizve, folyamatosan megújuló tagsággal igyekeszünk tovább vinni azokat az értékeket, melyet az elődök, -köztük Rázga karnagy úr- kijelöltek. Visszatekintve az elmúlt évekre nem bántuk meg, hogy időnként mertünk nagyokat álmodva, új lehetőségeket kiaknázva szuperprodukciókban is részt vállalni.