gyulaierkelkorus.hu

Magunkról

2003 óta Perlaki Attila irányítása alatt működik a kórus. A karnagy már ebben az évben nagy feladat elé állította csapatát. A Karácsonyi koncert hagyományát felélesztve Vivaldi: Glória című művét adták elő nagy sikerrel. Ez a következő évekre kellő lendületet adott a nagyobb lélegzetű kórusművek betanulásához, előadásához. Így szerepelhetett 2004-ben a kórus repertoárjában J. S. Bach: János passiójának záró kórus és Coralja, Mendelssohn: Hymne… című oratórikus műve, Bárdos Lajos: Missa tertia és Koloss István Apor Vilmos tiszteletére írt miséje. Ez utóbbi mű a belvárosi Nádi Boldogasszony templom harangszentelésén hangzott el. Még ez évben került sor a kórus első svájci útjára, mely Áchim Erzsébet orgonaművésznő ottani kapcsolatai révén válhatott valóra. Ez a turné tartós baráti, és zenei kapcsolatot indított el. Kiváló karnagyot és embert ismertek meg a guggisbergi kórusvezető, Josi Hannes személyében.


Nagy fontosságú eseménnyel zárult ez az év a kórus számára, hiszen szakmai zsűri előtt arany minősítést szerezett. 2005 a változatos, színes programok éve volt. Váravató ünnepség, évadzáró kerti összejövetel, CD felvétel, újabb svájci út több templomi koncerttel várt rájuk, majd svájci barátaikat látták vendégül Gyulán. Közreműködtek a Szt. Márton napi ünnepi misén, majd záróeseményként a kórustagok karácsonyi koncerten tölthettek bensőséges perceket családtagjaikkal és a zenekedvelő közönséggel.


2006-tól a kórus számos hazai koncerten bizonyította, hogy egyre magasabb művészi követelménynek képes megfelelni. Ezek közül néhány a teljesség igénye nélkül:

 

 • Budakeszi Erkel kórusok találkozója (2006)

 • Belvárosi Nádi Boldogasszony templomban ősbemutató Pfeiffer Judit: Cantata in memoriam 1956 (2006) Erre az eseményre a szerzőasszony is haza látogatott Amerikából.

 • Református templomi koncert: Södermann: Ünnepi mise (2007)

 • Belvárosi Nádi Boldogasszony templomi koncert Koloss István: Mise Boldog Apor Vilmos emlékére: (2007)

 • Békéstarhosi Zenei Napok kórustalálkozója (évente)

 • Kodály Zoltán emlékkoncert belvárosi Nádi Boldogasszony templomban (2007)

 • Közös templomi koncert a világhírű Muzsikás együttessel (2008)

 • Szentesi Kórustalálkozón való részvétel (2009)

 • II. Erkel Sándor Kórusfesztiválon való megmérettetés (2009) Itt Különdíjban részesültek.

 • Ősbemutató a zeneiskola dísztermében, ahol ismét egy Neslényi Pfeiffer Judit művet adtak elő, melyet a zeneszerző Arany János, Rege a csodaszarvasról szövegére alkotott meg. Ebben az előadásban hárfán, fuvolán, csellón és zongorán vendégművészek is részt vállaltak. (2010)

 • Békéscsabai Tavaszi Fesztivál keretében Erkel Ferenc emlékműsor a Békéscsabai Bartók kórussal (2010)


Az Erkel bicentenárium alkalmából több ízben, több helyszínen énekelt a kórus Erkel műveket. Egyik kiemelkedő rendezvénye volt az emlékévnek az Erkel Kórusok Találkozója Gyulán, a Zene Világnapján.


A felsorolt művek színvonalas előadása segítette a kórust a továbblépésre, hogy minőségileg még magasabb kihívásoknak próbáljon eleget tenni. Így mondtak igent Somogyi Tóth Dániel karmester felkérésére. Négy év alatt több alkalommal adhattak közös koncertet a Békés megyei Szimfonikus Zenekarral és a Debreceni Kodály Kórussal. Ennek az együttműködésnek eredményeként születhettek meg olyan nagy sikerű, monumentális koncertek, melyeken Händel: Messiás,(2007) Vivaldi:Glória,(2008) Beethoven: IX. szimfónia,(2009) Orff: Carmina Burana (2010) című művek csendültek fel. Ez utóbbit három alkalommal a békéscsabai reptér hangárjában adták elő nagy visszhangot kiváltó sikerrel, egy-egy alkalommal pedig Kunszentmiklóson és a kapolcsi Művészetek Völgyében hallhatta a közönség.


Külföldi utak is szép számban szerepeltek a kórus életében. A svájci kapcsolat még három alkalommal (2005, 2007, 2009) adott lehetőséget felejthetetlen koncertekre, és a baráti kapcsolatok ápolására.


Prágai útjuk alkalmával megtapasztalhatták, milyen a város advent idején. Maguk is részt vettek a prágai főtéren zajló ünnepi események kavalkádjában, ahol több külföldi kórus is előadhatta adventi dalait. Az igazi cél, amiért oda utaztak, az valójában a VII. Nemzetközi Kórusverseny volt, melyen a nemzetközi zsűri ezüst minősítéssel értékelte a kórus műsorát.


Erdélyben kétszer járt az énekkar. (2006, 2008) Nagy élményt jelentett számukra a Szentegyházasfaluban működő száztagú gyermekkórus és zenekar megismerése. Vezetőjükkel Haáz Sándorral, -aki felbecsülhetetlen értéket teremtett karnagyi és pedagógusi tevékenységével- jó hangulatú beszélgetések, közös együtt zenélgetések alakultak ki. Vendégszeretetüket akkor viszonozhatta a kórus, amikor Gyulán járt a három buszt kitöltő gyermekcsapat. Aradon és Nagyszalontán is jártak a zenei hagyományok és a kulturális kapcsolatok ápolása jegyében.


2009-ben újabb nemzetközi fesztiválra nevezett a kórus a Garda-tónál, ahol kotta nélkül énekelte végig műsorát. Ezzel nagy közönségsikert aratott.


A megemlített fellépéseken túl Perlaki Attila csapata számtalan városi rendezvényen, különböző színhelyeken igyekezett színesíteni, ünnepélyesebbé tenni Gyula város kulturális programjait, eseményeit.


Minden előadás mögött heti két próba állt, mely két- két óra elfoglaltságot jelentett a kórustagoktól. Emellett nyári táborokat is szerveztek maguknak, melyek a szakmai felkészülést szolgálták nagyobb megmérettetések előtt. Ezek a már hagyományosnak mondható telekgerendási „edzőtáborok” nem csak munkát, hanem kikapcsolódást is jelentettek a kórustagoknak. A szakmai felkészülés másik formája az olyan zenei kurzus szervezése, melyre jeles karnagyot kér fel a kórus vezetője. Ilyen volt 2008-ban Kertész Attila, Gyuláról elszármazott zenei szakember látogatása, aki egy hétvégi próbafolyamatban tanított be újabb műveket.


Az énekkar sikereit nagyban meghatározta, hogy két kiváló művész -Áchim Erzsébet orgonaművész és Nátor Éva zongora művésztanár- segítette munkáját a művek betanulásában és előadásában.


A sok siker mellett voltak szomorú események is a kórus életében. Az elmúlt három évben négy kórustársat is elveszítettek, 2010-ben pedig –előző karnagyuktól - Rázga Józseftől vettek végső búcsút.


Az Erkel Ferenc Vegyeskar nevet megőrizve, folyamatosan megújuló tagsággal igyekeznek tovább vinni azokat az értékeket, melyet az elődök, -köztük Rázga karnagyúr- kijelöltek, s visszatekintve az utóbbi nyolc évre nem bánták meg, hogy mertek nagyokat álmodva, új lehetőségeket kiaknázva szuperprodukciókban is részt vállalni.