gyulaierkelkorus.hu

Főoldal

„Mélyebb zenei műveltség mindig csak ott fejlődött, ahol ének volt az alapja. A hangszer a kevesek, kiváltságosak dolga. Az emberi hang, a mindenkinek hozzáférhető, ingyenes és mégis legszebb hangszer lehet csak általános, sokakra kiterjedő zenekultúra termő talaja.”
Kodály Zoltán


„Mindenkinek hozzáférhető, ingyenes” és nem talmi, - egészítené ki legszívesebben az ember. Milyen meghatározó szavak ezek mai világunkban. Az emberi hang csodákra képes örök időktől fogva, s valóban mindannyiunk számára elérhető hangszer, mely rendelkezésünkre áll a nap bármely szakában, csak merni kell megszólaltatni. És, ha együtt énekel több ember, az már közösségi élményt is ad, még ha nem oly tisztán cseng is a megszólaltatott dallam.


A kórusban való éneklés azonban több mint egyéni, vagy baráti együtt dúdolgatás. A valódi élményt nyújtó énekkarokat közösségi szellem, tiszta hangzás, igényesen válogatott repertoár, s nem utolsósorban egy karizmatikus, jól képzett karnagy jellemzi. Meggyőződésünk, hogy erre törekedtek elődeink is, mikor meg-megújuló névvel kórust alapítottak Gyulán.
Városunk zenei életének egyik meghatározó művészeti csoportja a máig is működő Erkel Ferenc Vegyes Kar.